Фото без опису

Про збільшення розміру та порядок нарахування грошової  компенсації  за житлові комунальні послуги  людям, які надали тимчасове житло внутрішньо переміщеним особам ,  3 жовтня 2022 року працівник Підволочиського бюро правової допомоги   розповідала мешканцям Підволочиської громади.

Про те, що компенсація надається фізичним особам — громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду та які безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб.

 Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи ( тобто: людино-день) з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб. Але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про розміщення внутрішньо переміщеної особи у відповідному жилому приміщенні.

Загальна сума компенсації власнику жилого приміщення визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

Сума компенсації розраховується з моменту повідомлення про розміщення та з урахуванням кількості днів, протягом яких фактично проживали внутрішньо переміщені особи за кожен людино-день. Розрахунки проводяться за кожний звітній місяць окремо за окремо поданими заявами.

Отже, фахівець бюро повідомила присутніх, що  з 1 жовтня власники житла, які розмістили у себе ВПО, отримуватимуть в межах 900 грн за кожну  таку особу на місяць.

Заяву на компенсацію потрібно писати щомісяця, у період з 1 до 5 числа. У ній необхідно вказувати кількість днів та прийнятих на проживання людей.

Та, звернула увагу  на те, що компенсація здійснюється за рахунок державного бюджету та виключно у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа місяця з дня закінчення звітного місяця.