Фото без опису

Надійний тил як запорука перемоги

Уся країна піднялася на боротьбу з російським агресором. Триває героїчна оборона Києва. Чинять відчайдушний опір нападникам у найгарячіших точках на сході, півдні і півночі країни бійці ЗСУ, національної гвардії і територіальної оборони. Надійною опорою героїчних оборонців країни є сьогодні й міцний український тил.

Разом з усією країною напружено працює на оборону населення Тернопільщини, зокрема громада Підволочиської селищної ради. Мешканці Підволочиська, демонструючи надзвичайно високий рівень самоорганізації й згуртованості, з першого ж дня широкомасштабного російського наступу пішли у військкомати вступати до лав ЗСУ та місцевої територіальної оборони. Розпочалася робота з налагодження системи оповіщення та захисту цивільного населення від можливих ворожих атак з повітря. Активісти почали розгортати мережу волонтерської допомоги захисникам України.

Координаційно-організаційним центром забезпечення життєдіяльності громади в умовах воєнного стану, а також розгортання волонтерської роботи з допомоги фронту, стала, звісно, Підволочиська селищна рада на чолі з головою Віталієм Дацком.

  • На сьогоднішній день Підволочиськ усім найнеобхіднішим забезпечений, – повідомив Віталій Дацко. – Запас на випадок виникнення перебоїв у забезпеченні є. В основному забезпечено медичними засобами й Підволочиську лікарню, хоча в аптечній мережі внаслідок ажіотажного попиту певних ліків поки що бракує.

За словами селищного голови, на території громади проведено низку заходів з формування підрозділу територіального оборони. Під територіальну оборону громадою виділено приміщення, комп’ютерну техніку і все необхідне. Упроваджується система безпеки для цивільного населення. Здійснюються заходи з розгортання і налагодження системи раннього оповіщення про небезпеку повітряного нападу. Підготовлено укриття та бомбосховища. Відповідна роз’яснювальна і попереджувальна робота з населенням здійснюється зокрема через сайт селищної ради і створені в соцмережах групи. Проводяться заняття з цивільної оборони. Курс, розрахований на три дні, вже пройшли кілька груп, і ця робота з місцевим населенням продовжується. Планується проведення тренінгів для дітей і молоді з надання першої медичної і психологічної допомоги. До цього залучаються волонтери-інструктори, зокрема й з числа тимчасово переміщених осіб.

Прибувають до Підволочиська евакуйовані з найгарячіших місць біженці. Селищний голова Віталій Дацко говорить, що для прийому тимчасово переміщених осіб підготовлено понад 500 місць в опалюваних  приміщеннях, здебільшого в спортзалах і гуртожитках місцевих навчальних закладів, де є вода, відповідні медико-санітарні умови і харчування. За словами селищного голови, за умов теплої погоди можуть бути використані також додаткові місця в неопалюваних приміщеннях. Окрім цього, створюється база даних щодо можливого розміщення біженців у приватних помешканнях.

Особливо яскравим прикладом самоорганізації місцевого населення в цей надзвичайно складний період є активна робота з надання дієвої волонтерської допомоги Збройним Силам України.

  • По всій території громади організовані волонтерські пункти, – розповідає Віталій Дацко, – які приймають від місцевого населення допомогу для захисників України. Координує цю роботу селищна рада, де здійснюється прийом, сортування і перерозподіл зібраних харчових продуктів, засобів гігієни, медичних засобів тощо. Наразі ми допомагаємо не стільки військовим, які поки що перебувають у рухливому стані, як цивільним. Відправляємо машини з волонтерською допомогою на Житомир і Київ, де люди сидять по підвалах і в метро, часто не маючи чим перекусити.

Масове волонтерство є однією з характерних ознак Підволочиська.

– Люди дуже швидко зорганізувалися – ми навіть самі цього не очікували, – говорить працівниця селищної ради, пластунка, волонтерка Ірина. – Усі почали приходити до селищної ради. «Ми хочемо бути корисними, хочемо бути волонтерами», – говорили молоді і літні люди, залишаючи свої контакти. А потім масово приходили сюди і бралися до роботи.  

Фото без опису Фото без опису

Під час нашої розмови пані Ірина повідомила, що в першій школі Підволочиська наразі починається ініційована нею акція з виготовлення енергетичних батончиків для українських військових. Тож ми прямуємо на місце події.

На момент нашого приходу в школі вже було розпочато підготовчу роботу педагогами та  старшокласниками, які лущили волоські горіхи, готували інші інгредієнти для виготовлення цих диво-батончиків.

Фото без опису Фото без опису

  • Енергетичний батончик – це невеличкий висококалорійний порційний перекус, яким можна швидко втамувати голод, що в умовах бойових дій дуже важливо, – пояснює координаторка акції волонтерка Ірина. – Їх може бути кілька видів. Одні складаються з горіхів, меду, халви, шоколаду, масла, інші – з кураги, фініків, шоколаду тощо. І те, що до виготовлення цього смаколика долучилися саме школярі, є дуже символічним, адже дітей не варто залучати, скажімо, до виготовлення смузі, і ми самі не хочемо, щоби вони це робили.

Окрім цього, школярі і студентство Підволочиська нарівні з дорослими досить активно беруть участь й у плетінні маскувальних сіток для військових. Три великі маскувальні сітки вже виготовили у Підволочиському професійному ліцеї. Окрім цього, у даному навчальному закладі за участі працівників ліцею та ліцеїстів готують смачну випічку і ліплять вареники для українських захисників, щодня готують їжу для призовників, які прибувають до місцевого військкомату.

  • Люди хочуть допомагати, переживають за наших хлопців, – говорить виконувачка обов’язків директора ліцею пані Валентина. – Місцеві мешканці нам приносять картоплю, овочі. Допомагає й місцева влада. Так що ліцей в умовах воєнного стану працює на повну.
  • А як щодо навчального процесу? – запитую в керівниці навчального закладу.
  • Що стосується навчального процесу, – зауважує пані Валентина, – з 24-го лютого ми були на дистанційній формі навчання, а з 28 відправили всіх на канікули, а там будемо дивитися по ситуації. У будь-якому разі наш ліцей залишатиметься одним із центрів волонтерської допомоги в громаді.

Одним із волонтерських центрів є Підволочиський Будинок культури, в якому наразі триває виготовлення маскувальних сіток. За словами координаторки даного заходу пані Інги, у цьому безперервному процесі людського ентузіазму беруть участь   і школярі, і студенти, і літні люди, і навіть тимчасово переміщені особи, які нещодавно прибули  до Підволочиська.

Фото без опису Фото без опису

Повернувшись до селищної ради, спостерігаю звичну картину на вході, де біля стола реєстрації завжди гамірно. Як з’ясувалося, прибули тимчасово переміщені особи з Києва – двоє жінок і маленька крихітка у супроводі чоловіка. За його словами,  після влаштування рідних він має намір повернутися до столиці, щоби стати до лав її оборонців.

А тим часом якийсь місцевий чоловяга запитує: «Ґноти до вогнепального смузі приймаєте?» «Ні, несіть до поліції – вони цим займаються», – відповідають йому чергові. 

Вражений побаченим і почутим, повертаюся до свого тимчасового помешкання. На шляху завів розмову з жінкою, яка щойно вийшла з місцевого відділення Ощадбанку. Як з’ясувалося, відправила свою пенсію на допомогу ЗСУ.

Такий народ перемогти дійсно неможливо, бо масовий героїзм і масовий волонтерський рух  – це його природний стан в годину небезпеки. А відтак небезпеку ворожого вторгнення ми неодмінно подолаємо, і наше «Слава Україні!» лунатиме на весь світ.

Володимир СТЕЦЮК, тимчасово переміщений журналіст