Фото без опису

 

Концепцію формування системи безоплатної правової допомоги в Україні схвалено Указом Президента ще у 2006 році. З метою реалізації положень статті 59 Конституції України про право кожного на професійну правничу допомогу, і, зокрема, на безоплатну, у випадках, передбачених законом. Тому  Верховною Радою України 2 червня 2011 року  було прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу». Впродовж десяти років свого існування Закон, як і саме життя, зазнавав змін, отже, у законі :

-законодавчо закріплені права затриманих, обвинувачених, підсудних;

-правовий захист соціально незахищених категорій;

-важливі зміни для доступу до БВПД дітей та постраждалих від домашнього насильства;

-правова допомога за рахунок держави учасникам бойових дій та потерпілим від насильства;

- досконалення процедур надання допомоги та розширення категорій отримувачів БВПД;

- гарантія якості наданих правових послуг.

Та найбільш поширеною категорією суб’єктів права на БВПД є звісно найбільш соціально незахищені особи, серед яких ті, у яких їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб та  внутрішньо переміщені особи, і громадяни України, що звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, що було серйозним розширенням можливостей у доступі до БВПД. Так у  2016 році з метою посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми було дещо розширено категорію дітей, яким надається БВПД. А через рік, в 2017-му, з прийняттям Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» фактично кожна дитина отримала таке право. Водночас на підставі згаданого Закону статтю було доповнено новою категорією, а саме: особами, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Чим же забезпечується надання системою безоплатної правової допомоги якісних послуг? В першу чергу це відбір найкращих надавачів послуг шляхом конкурсного відбору адвокатів. Представляти інтереси клієнта системи БПД має право лише адвокат, який в результаті проходження конкурсу потрапив у реєстр адвокатів, які можуть залучатися до надання БВПД.

При цьому системою сформовано критерії надання якісної БВПД та затверджено спочатку Стандарти якості її надання в кримінальному процесі, а пізніше – у адміністративних і цивільних, справах та під час представництва інтересів клієнта у кримінальному процесі.  Також забезпечено механізм контролю за їх дотриманням через постійний моніторинг, спостереження, анкетування спеціальними підрозділами регіональних центрів.  Постійно вдосконалюючись в процесі свого розвитку, система безоплатної правової допомоги, завдяки Державі та міжнародним партнерам, стала найбільшою в Європі.

Звернутись до Підволочиського бюро правової допомоги можна за адресою: смт.Підволочиськ, вул.Д.Галицького, 80 (І поверх), тел.-факс.. (03543) 2-10-19.А також за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні: 0 800 213 103