Фото без опису

В Україні 17 вересня відзначають День усиновлення. Це свято, встановлене на знак пошани прийомним батькам, вихователям дитячих будинків сімейного типу та всіх, хто причетний до всиновлення та захисту прав дитини.

День усиновлення – це не тільки свято подяки, але й нагадування про тих, хто досі не знав батьківської опіки.

На території Підволочиської громади проживає 8 опікунських сімей, 2 прийомні сім’ї, 2 дитячих будинки сімейного типу. Загалом сімейними формами виховання охоплено 20 дітей.

 

УСИНОВЛЕННЯ

 

Усиновлення – є найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дитини, тобто прийняття її у сім’ю на правах рідної. Усиновлення породжує між батьками (усиновителями) та дитиною взаємні права та обов’язки, які передбачені Сімейним кодексом України для батьків та їхніх біологічних дітей.

Усиновлення – це юридичний процес, під час якого рішенням суду створюються нові, постійні відносини між батьками та дитиною. Цей процес полягає в передачі батьківських прав та обов’язків від однієї родини до іншої.

Допомога при усиновленні дитини призначається у розмірі, встановленому для виплати допомоги при народженні.

 

ОПІКА, ПІКЛУВАННЯ

 

Опіка, піклування встановлюються для забезпечення виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини і передачу її під опіку, хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей.

Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14 років,  а піклування – над дитиною у віці від 14 до 18 років.

Опікуном (піклувальником) призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічною дитиною, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника. У разі призначення опікуна (піклувальника) враховується бажання дитини – сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

Встановлення опіки та піклування не припиняє права дитини на отримання пенсії, аліментів та інших соціальних виплат, призначених дитині відповідно до законів України.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається до досягнення дитиною 18 – річного віку в розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку (у разі отримання пенсії, аліментів, стипендії розмір допомоги визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами та розміром пенсії, аліментів, стипендії).

 

 

 

ПРИЙОМНА СІМ’Я

Прийомна сім’я - це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомним сім’ям надається постійне соціальне супроводження: правові, психологічні, соціально-медичні та інформаційні послуги. 

Держава зберігає за прийомними дітьми статус та всі відповідні пільги, передбачені законодавством. За дитиною також зберігаються раніше призначені аліменти, пенсії, інші виплати, які перераховуються на особистий рахунок дитини у банку.

Державою надаються кошти на утримання дитини та виплачується грошове забезпечення одному із прийомних батьківРозмір грошового забезпечення встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну прийомну дитину і не залежить від розміру пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги, яку отримують діти. Якщо прожитковий мінімум змінюється, розмір грошового забезпечення автоматично перераховується.

Окрім цього, органи опіки та піклування охороняють та зберігають житло і майно вихованців та прийомних дітей.

 

ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей. Діти перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.

Батькам вихователям та дітям вихованцям надається постійне соціальне супроводження: правові, психологічні, соціально-медичні та інформаційні послуги. 

Держава зберігає за прийомними дітьми статус та всі відповідні пільги, передбачені законодавством. За дитиною також зберігаються раніше призначені аліменти, пенсії, інші виплати, які перераховуються на особистий рахунок дитини у банку.

Виплата державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу становить 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.  Розмір грошового забезпечення батькам-вихователям встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи, а також забезпечується сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за батьків-вихователів.

За згодою сторін договору дитячому будинку сімейного типу може надаватися у користування земельна ділянка для ведення садівництва та городництва поблизу місця його знаходження, а також транспортний засіб.

 

Окрім цього, органи опіки та піклування охороняють та зберігають житло і майно вихованців та прийомних дітей.

 

ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Важливо розрізняти, що патронат, хоч і передбачає влаштування дитини у сім’ю, не є сімейною формою виховання. Це оплачувана соціальна послуга, яку надає патронатний вихователь – особа, яка за участю членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Під патронат влаштовують дітей, які потрапили у складні життєві обставини, незалежно від того, чи їм був призначений статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. 

 Соціальна допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя, та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для задоволення її потреб.

Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.

У разі коли дитині виплачується призначена в установленому порядку стипендія, розмір соціальної допомоги визначається як різниця між 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку та розміром стипендії за попередній повний місяць на момент влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя.

Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.  разі перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя неповний місяць соціальна допомога та грошове забезпечення виплачуються пропорційно кількості календарних днів перебування дитини під патронатом. У разі встановлення законом іншого прожиткового мінімуму розмір соціальної допомоги та грошового забезпечення перераховується без додаткового звернення патронатного вихователя.

Доброта і любов – головне, що ми повинні дарувати нашим дітям. Адже діти – це наша надія і наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам’ятати про свою відповідальність, піклуватися про кожну дитину.