Фото без опису

Відзначення Європейського дня боротьби з торгівлею людьми

Європейський день боротьби з торгівлею людьми, який щорічно відзначається 18 жовтня, є важливою подією для підвищення обізнаності про глобальну проблему торгівлі людьми. Цей день покликаний привернути увагу суспільства до загрози, яку несе це явище, а також мобілізувати зусилля урядів, громадських організацій і міжнародних структур для спільної боротьби з ним.

 Що таке торгівля людьми?

Торгівля людьми — це серйозне порушення прав людини, що включає експлуатацію людей з метою примусової праці, сексуальної експлуатації, незаконного усиновлення або донорства органів. Найчастіше жертвами стають жінки та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах або соціально незахищеному становищі.
     Одна з головних проблем, пов'язаних із торгівлею людьми, — це недостатня обізнаність суспільства про її масштаби та форми. Багато людей навіть не підозрюють, що можуть стати жертвами або бути втягнутими у схеми експлуатації. Зокрема, це стосується жертв сексуальної експлуатації, трудової експлуатації або примусового жебракування.

     Зіткнувшись із прямим чи опосередкованим впливом збройного конфлікту російської федерації, внутрішнім переміщенням та економічним спадом, населення нашої країни стало більш схильним та уразливим до різних форм експлуатації. У зв’язку з цим актуалізується проблема потрапляння громадян України у ситуації торгівлі людьми.

 

Встановлення  статусу  особи,  яка  постраждала  від торгівлі людьми.

 

    Будь-яка особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації для визнання свого статусу. Такий статус встановлює Міністерство соціальної політики України за результатами перевірки після розгляду зібраних документів місцевими державними адміністраціями.

Підставами для встановлення статусу є:

  1. укладення незаконної угоди щодо особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми;
  2. вербування, переміщення, переховування, передача або одержання особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, шляхом обману, шахрайства, шантажу, її уразливого стану або застосування чи погрозою застосування насильства з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи;
  3. документи та матеріали, що зібрані під час проведення перевірки і підтверджують можливість встановлення статусу.

 

Довідка про встановлення статусу є підтвердженням протиправних дій щодо людини, надає постраждалому можливість отримати допомогу від держави та вимагати звільнення від кримінальної відповідальності за злочини, вчинені під примусом.

Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:

  • інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;
  • медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги;
  • тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема у зв'язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі;
  • відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України;
  • одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
  • допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.


Іноземець та особа без громадянства, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми на території України, має також право на:

  • безоплатне отримання послуг перекладача;
  • тимчасове перебування в Україні строком до трьох місяців, який може бути продовжено у разі необхідності, зокрема у зв'язку з їхньою участю в якості постраждалих або свідків у кримінальному процесі;
  • постійне проживання на території України в порядку, встановленому законодавством.

 527 та 0 800 505 501 – номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.