Фото без опису

Служба зайнятості Тернопільщини - безробітним

Втрата роботи – нелегкий час для будь-якої людини, проте можна подивитися на цю ситуацію як на можливість перезавантаження, першу сходинку до нового професійного шляху.

У службу зайнятості запрошуємо не лише тих, хто вже знає, чим хоче займатися, а й тих, хто не визначився або взагалі не розуміє, куди рухатися далі в професійній сфері чи загалом в трудовій діяльності.  

Реєстрація в службі зайнятості – спрощена!

Якщо ви звернулися у службу зайнятості, але потрібної вакансії на цей день немає, вам запропонують зареєструватися та отримати статус безробітного.

Заяву про надання чи поновлення статусу зареєстрованого безробітного можна подати особисто у центрі зайнятості, незалежно від офіційного місця проживання, або в електронній формі через застосунок Дія чи через персональний електронний кабінет на сайті Державного центру зайнятості.

Проте, для внутрішньо переміщених осіб, реєстрація здійснюється за місцем проживання, зазначеним у довідці ВПО.

Для реєстрації у службі зайнятості з собою потрібно мати: паспорт або інший документ, що посвідчує особу. У період воєнного стану можна пред’явити електронний документ у застосунку Дія; ідентифікаційний код; трудову книжку або цивільно-правовий договір;  документ про освіту. Якщо ви звільнилися із строкової військової служби, потрібно також мати військовий квиток.

Військовозобов'язаним під час воєнного стану та проведення мобілізації потрібно мати військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, посвідчення про приписку до призовної дільниці з відміткою про взяття на військовий облік у ТЦК або з відміткою про виключення з військового обліку.

Подають також:

люди з інвалідністю -  довідку МСЕК;

учасники бойових дій - посвідчення;

внутрішньо переміщені особи – довідку ВПО.

Зауважимо, що переселенці, які через військові дії агресора не мали можливості припинити трудові відносини, мають намір зареєструватися в службі зайнятості та отри мати статус безробітного, можуть у службі зайнятості подати заяву на ім'я свого роботодавця про розірвання трудового договору. На наступний день після подання такої заяви трудовий договір вважається розірваним.

Виплата допомоги по безробіттю

На період пошуку роботи безробітним призначається допомога по безробіттю, розмір та тривалість якої визначається індивідуально та залежить від розміру зарплати та тривалості страхового стажу. Однак, на період воєнного стану тривалість виплати допомоги по безробіттю становить 90 днів.

Послуги у форматі «єдиного вікна»

Сервісом «Єдине вікно послуг» від Державної служби зайнятості можуть скористатися люди з інвалідністю, ветерани та ВПО. Він об’єднав більше 400 програм підтримки, які працюють в Україні. Послуги можна отримати як онлайн, так і завітавши в найближчий підрозділ служби зайнятості. Кар’єрний радник розкаже про різноманітні соціальні послуги, кар’єрні та навчальні можливості, що безпосередньо впливають на подальше професійне життя, навчання, працевлаштування, відкриття власної справи, які пропонують служба зайнятості, держава, бізнес, громадські і благодійні організації, фонди, міжнародні партнери тощо.

Сприяння у працевлаштуванні

Фахівці служби зайнятості забезпечують індивідуальний підхід, здійснюючи підбір роботи на засадах рекрутингу з урахуванням побажань та особливостей кожного шукача роботи, у тому числі й з інвалідністю. У службі зайнятості - єдина база вакансій по всій Україні. Особистий кар’єрний радник допоможе скласти індивідуальний план працевлаштування, написати резюме, за потреби порадить можливості: профнавчання, участі в тренінгах, якщо є бажання зайнятися бізнесом - проконсультує щодо отримання грантових коштів; може запропонувати тимчасову роботу.

Профнавчання

Зареєстрований безробітний має право отримати в місцевому підрозділі служби зайнятості сертифікат на навчання, перенавчання чи підвищення кваліфікації на суму до 10 прожиткових мінімумів для осіб працездатного віку – до 30280 грн.

Якщо навчання проходить не за місцем проживання – видається сертифікат на проживання до 5 прожиткових мінімумів – до 15140 грн.

Служба зайнятості компенсовує фактичні витрати на проїзд до місця навчання та у зворотному напрямку; проходження медичного огляду.

Підтримка підприємництва

Гранти на власну справу

Державна служба зайнятості супроводжує реалізацію урядового проєкту єРобота за напрямками "Власна справа" (50-75 тис. грн та молоді до 25 років – до 150 тис. грн на відкриття ФОП без вимоги до створення робочих місць; до 250 тис. грн з умовою створення робочих місць) і "Грант для ветеранів та їх подружжя" (до 1 млн грн) на створення власного бізнесу.

До речі, учасникам бойових дій, які отримали грант від 500 тис. грн до 1 млн грн, Тернопільська ОВА відшкодує 50% власного внеску співфінансування у розмірі до 100 тис. грн.

100,5 тисяч гривень на власну справу за програмою «Рука допомоги»

Такі кошти можуть отримати непрацюючі малозабезпечені працездатні особи, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям і зареєстровані як безробітні. Це одноразова безвідсоткова поворотна допомога для організації підприємницької діяльності, розрахована на трирічний термін.

За потреби, є можливість консультування та навчання основ підприємництва в ЦПТО ДСЗ, у тому числі онлайн.

Роботодавці, які працевлаштують зареєстрованих безробітних різних категорій можуть отримати компенсації:

  • 50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної зарплати, якщо забезпечили робочим місцем безробітного, якому до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років, людину з інвалідністю, учасника бойових дій;
  • 50% мінімальної зарплати - за працевлаштування безробітних:

- віком до 25 років, зі страховим стажем менше 12 місяців,

- віком до 35 років - на перше робоче місце;

 - звільнених зі строкової військової/альтернативної служби - на перше робоче місце.

- термін працевлаштування - більше 1 року.

- не пізніше 2-х місяців з дня працевлаштування безробітного, звернутися у місцевий підрозділ служби зайнятості.

  • 100% фактичного розміру сплаченого єдиного внеску, але не більше 2-х розмірів мінімального ЄВ – за працевлаштування осіб, які мають додаткові гарантії у працевлаштуванні, зі статусом  безробітного понад 1 міс.; осіб зі статусом зареєстрованого безробітного понад 6 міс.
  • 100% фактично сплаченого ЄСВ - за працевлаштування безробітного на нове робоче місце
  • до 16 000 гривень – компенсація фактичних витрат на оплату праці ВПО, але не вище двох розмірів мінімальної зарплати.)
  1. не залежно від реєстрації в службі зайнятості

до 8000 гривень - одна мінімальна зарплата за працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану.

До 106,5 тис. грн за облаштування робочого місця для працевлаштованої людини з інвалідністю І групи та до 71 тис. грн – для людини з інвалідністю ІІ групи (незалежно від отримання статусу безробітного).

 

Довідково:

У січні-серпні 2024 року послугами служби зайнятості Тернопільщини скористались 6121 жителів області зі статусом зареєстрованого безробітного, з них 404 УБД, 1075 ВПО.

1803 безробітних - працевлаштовано

386 – залучено до участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру.

714 безробітних пройшли профнавчання

705 - завершили навчання  осіб, з них 91% - вже працевлаштовані.

На 1 вересня 2024 року на обліку в Тернопільському обласному центрі зайнятості перебували 2017 безробітних (93 УБД, 438 ВПО). Серед них 78,9% - жінки; 25,4% - молодь віком до 35 років; 52,3% з вищою освітою.

Резюме

Чим вигідна реєстрація в службі зайнятості та отримання статусу безробітного?:

  • безоплатні послуги з добору роботи чи відкриття власної справи, профнавчання
  • отримання ДБ
  • соціальний захист
  • набуття страхового стажу
  • індивідуальний супровід особистого консультанта, кар’єрне консультування.

За довідками зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в Telegram: @DCZ19_Ternopil (https://t.me/DCZ19_Ternopil) чи на «гарячу» лінію у Тернопільському ОЦЗ за тел. 0635765756.