Фото без опису

Служба зайнятості Тернопільщини - випускникам

 

Сьогоднішні старшокласники та випускники загальноосвітніх навчальних закладів (шкіл, гімназій, ліцеїв) невдовзі формуватимуть майбутнє нашої держави, усіх сфер економіки та життєдіяльності соціуму. Дехто із випускників уже вирішив, ким стати і впевнено крокує до поставленої мети, опановуючи навчальні дисципліни, але більшість ще в активному пошуку свого трудового шляху.

Служба зайнятості Тернопільщини активно сприяє молодим жителям області у тому, аби вони знайшли себе на ринку праці: свідомо та виважено обрали професію, здобули її, знайшли місця праці, реалізували свій фаховий потенціал.

Якщо випускник ще не визначився із вибором фаху, - допоможуть профорієнтатори та психологи служби зайнятості:

  • запропонують ряд тестів на визначення типу особистості, схильності до того чи іншого виду діяльності;
  • допоможуть оцінити індивідуально-психологічні особливості і професійно-важливі якості та співставити їх з вимогами конкретної професії до людини;
  • проконсультують, де можна здобути обрану професію, поінформують про можливості працевлаштування за нею.

Такими послугами цьогоріч вже скористалися 686 старшокласників.

Якщо ж молода людина з якихось причин планує почати свій трудовий шлях з пошуку роботи, вона може зареєструватися у службі зайнятості як безробітний і з допомогою кар’єрного радника знайти місце праці.

На 1 червня 2023 року служба зайнятості Тернопільщини пропонувала шукачам роботи 1255 вакансії. У десятку найбільше потрібних роботодавцям працівників увійшли: лікарі, водії, продавці, слюсарі, підсобники, кухарі, швачки, медпрацівники, пекарі, касири.

На обліку в місцевих підрозділах обласного центру зайнятості зараз перебувають 2010 безробітних, з них кожен п’ятий – молодь до 35 років.

До слова, за спрямуванням служби зайнятості можна безоплатно здобути омріяну професію в одному із закладів професійної освіти України, у т.ч. в ЦПТО ДСЗУ, і вже після завершення навчання працевлаштуватись за фахом.

Також можна дізнатися про свої суперсили, пройшовши профорієнтаційний тест на Дія.Освіта (https://osvita.diia.gov.ua/prof-orientation-quiz), скористатися Платформою з профорієнтації http://profi.dcz.gov.ua/.

Які ж професії матимуть попит, скажімо після війни? Це фахівці з відновлення країни (будівництво та ремонт об’єктів, доріг; відновлення земельних та водних ресурсів), фізичного та душевного здоров’я людей (лікарі, медпрацівники, реабілітологи, психологи та ін.), транспорту, безпеки, енергетики.

За більш детальною інформацією можна звернутися у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в Telegram: @DCZ19_Ternopil (https://t.me/DCZ19_Ternopil) або за тел. «гарячої лінії» - 0635765756.