Фото без описуКор.: що є причиною того, що останнім часом з вулиць селища стали щезати контейнери для сміття?

Дацко В.Г.: справа в тому, що  виконавець послуг з вивезення відходів ПП «Меркурій Т+Д»  відмовився від цього бізнесу в         основному через те, що не всі жителі вчасно платили за послугу зі збирання, вивезення твердих побутових відходів, хоч приблизно 50 % населення мають субсидію і на цю послугу.

 Багато контейнерів вийшли з ладу: незважаючи на всі наші  попередження, приписи, пластикові контейнери були переповнені важкими будівельними відходами, гноєм, гілками, гнилими овочами, фруктами, тобто всім тим, що не має ніякого відношення до твердих побутових відходів. В результаті ємкості ламалися, доводилося робити зайві рейси спецавтомобіля.

Проте хочеться висловити щиру подяку  Б.Гавришко і виробничим директорам А.Білику, В.Кавецькому, всім працівникам ПП «Меркурій Т+Д»  за плідну співпрацю впродовж 6 років. Незважаючи на окремі «збої», робота була організована якісно, в загальному проблемні питання в основному вирішувались позитивно. 

Кор.: то ж як надалі буде проводитися збір сміття?

Дацко В.Г.: в зв’язку із ситуацією, що склалася, протягом жовтня – листопада нами двічі оголошувався конкурс з визначення виконавця послуг із збирання відходів, як це вимагає Антимонопольний комітет.  До такої роботи ніхто з юридичних осіб не зголосився, а переможцем конкурсу стало Підволочиське УЖКГ,  тому ми налагоджуємо роботу житлово – комунального господарства в цьому напрямку, а це буде вимагати і часу і коштів і зусиль: маємо придбати спецавтомобіль; закуповуємо контейнери, які в першу чергу будемо ставити біля багатоквартирних будинків. Господарів приватного сектору заохочуймо купувати малі контейнери для індивідуального використання – вони герметичні, легко викочуються на вулицю, сміття в них недосяжне для тварин, комах. Поки що вибачаємось за незручності: будемо користуватись цупкими зав’язаними мішками, кульками, які складувати, виносити до спецтранспорту тільки в день збору сміття із 7-ї до 9-ї години ранку згідно розданих оголошень, графіку, опублікованому в минулому номері «Гомону Волі».

Просимо суворо дотримуватись цього графіку. Для вивезення великогабаритних  відходів, будівельного сміття треба окремо заказувати транспорт  в комунгоспі по телефону 21210.

 Кор.: чи не зміниться система збору сміття в зв’язку із тим, що з 01 січня 2018 року відходи мають сортуватися?

Дацко В.Г.: дійсно, з 2018 року згідно Закону України « Про відходи «, Європейських вимог сміття фактично має стати цінною вторинною сировиною: всі відходи – папір, скло, пластик, целофан, метал, органічні відходи мають сортуватися вже на кухнях в окремі кульки і ні в якому разі не попадати на смітник. Ви скажете, що це нереально, що наші  люди не готові до такої самодисципліни. Це не так: адже збирався окремо пластик в сітки, коли вони ще стояли. По школах, окремих магазинах збираються використані батарейки.  Пункт збору сировини, що на території бувшої заготконтори,  приймає  метал, скло, папір, пластик. На гуртовню  пива, що в районі автобусної, можна завезти пляшки з пива, склобій. Будемо сприяти й іншим підприємцям, які захочуть збирати сировину, особливо в центрі селища.

Багатьох цікавить, що робити з органічними відходами, залишками їжі, так званими «мокрими» відходами. В вашій газеті вже була публікація «Як влаштувати компостну яму». Компостувати   можна  не тільки на присадибних ділянках приватного сектора, а й в районі багатоповерхової забудови – там теж садять грядки, квітники. При правильній  експлуатації такої ями – при своєчасному пересипанні відходів землею, поливанні її, не буде неприємного запаху, швидко утвориться якісний компост.     Таким чином можна значно зменшити об’єм сміття.

Кор.: чи зміниться оплата за збір сміття?

Дацко В.Г.: в дальшому ми будемо в розрахунках тарифів враховувати такі ж обсяги вивезення сміття на одну людину в рік: 1,69 м.куб. (304,5 кг) для багатоквартирних будинків, 2.56 м.куб. (460 кг) для будинків з присадибною ділянкою. Навіть в умовах  збільшення мінімальної заробітної плати, ціни на паливо та ін.,  тарифи на оплату послуги  залишаються такими ж. Просимо активно заключати угоди на користування послугами з вивезення побутових відходів, своєчасно вносити плату за них та забезпечувати їх роздільне збирання, до чого нас зобов’язують статті 15, 35-1 Закону України «Про відходи».

Кор.: Дякую за інтерв’ю.