Фото без опису

Фото без опису

З моменту відкриття Підволочиського бюро правової допомоги, його поріг переступило понад 4 тисячі громадян (4 420), та отримали безоплатні правові консультації, з них 248 звернень були для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Однак значна частка людей звернувшись в бюро правової допомоги приходять туди повторно для того щоб проконсультуватись, порадитись або і просто виговоритись.

Спочатку роботи дуже мало громадян знали про існування системи безоплатної правової допомоги взагалі, тому за цих 4 роки працівниками бюро було проведено близько 175 правопросвітницьких заходів для популяризації безоплатної правової допомоги. А також живе спілкування з людьми у найвіддаленіших куточках району, вирішення їх життєвих проблем викликало довіру у жителів району і на даний момент велика кількість звернень нових клієнтів є за рекомендаціями їх знайомих, родичі чи друзів, які вже звертались в бюро правової допомоги.

Також важливою роботою є налагодження співпраці з районною владою, які досить скептично ставились до ролі бюро правової допомоги у житті району. Та з часом користь роботи безоплатної правової допомоги було видно із вдячних відгуків жителів, а за результатами роботи у двох об’єднаних територіальних громадах на сесії було затверджено програми розвитку безоплатної правової допомоги для населення цих громад.

Для нас зазвичай найцікавіше проходять правопросвітницькі заходи для учнів загальноосвітніх шкіл. Адже дитяча безпосередність вражає і заряджає позитивом. Ось кілька цікавих історій, які вдалося пригадати.

Під час проведення правопросвітницького заходу на тему булінгу працівниця бюро запитала в учнів:

– Ким з кола учасників булінгу найнебезпечніше бути?
– Свідком!
– А чому свідком?
– Бо свідки довго не живуть!

 

Дуже цікаві обговорення відбуваються і під час розкриття теми щодо жорстокого поводження з тваринами:

– коли ви бачите, що хтось ображає безпритульну собаку, що ви зробите?
– допоможу їм.

 

Також пригадується ще один веселий діалог:

Працівниця бюро:

– Уявіть ситуацію, ви йдете по вулиці і бачите, як дорослий чоловік ображає котика, якими будуть ваші дії?
– Зв’яжу його шнурком
– А якщо це буде дуже кремезний чоловік?
– Візьму грубий шнурок)

 

На це ж запитання пролунала й інша цікава відповідь:

– А я натисну йому на сонну артерію, він відразу «вирубеться», і поки він буде спати я затягну його в суд.

 

Ми віримо, що безоплатна правова допомога як система буде й надалі розвиватися в Україні, адже підтримка та правова допомога потрібні людям у різних життєвих ситуаціях, а забезпечення доступу до правосуддя та захист прав громадян було і буде пріоритетом в нашій роботі.


 


 

Фото без опису

Фото без опису